Het is zomer en natuurlijk willen we er allemaal zo fit en goed mogelijk uitzien.
Afvallen is echter niet altijd even makkelijk, zeker niet in de zomer. Festivals, barbecues, drankjes op het terras – overal liggen verborgen calorieën op de loer. Genieten van de zomer is belangrijk, maar als je een bepaald doel nastreeft, is het cruciaal om je bewust te zijn van de verborgen calorieën die je ongemerkt binnenkrijgt. Denk aan de olijfolie waarin je je steak bakt of die je over je salade giet, of de drankjes die je op het terras met vrienden drinkt. Kleine hoeveelheden hiervan kunnen al veel calorieën bevatten.

Gezond eten betekent niet altijd dat je ook eet wat je nodig hebt om je doel te bereiken of vast te houden. Zo bevatten de volgende maaltijden en producten veel meer calorieën dan je misschien denkt.

Alcohol:
Laten we beginnen met de meest voor de hand liggende; alcohol. Een drankje hier, een drankje daar – vooral in de zomer vol festivals en terrasjes. We drinken vaak zonder erbij na te denken. Vooral in de zomer zijn Cocktails favoriet. Fris, lekker zoet en ziet er nog gezellig
uit ook. Maar sommige cocktails zoals een pina colada of long island icetea bevatten wel 600-700 calorieën! Drink er hier een paar van weg en je snapt hoe snel dat kan gaan. Wat zijn dan wel goede opties? Bijvoorbeeld een wodka soda of een glas Champagne, 95 kcal. Heb je toch zin in een mix drankje of cocktail, maak ze dan zelf met light producten.

Salades:
Misschien voor sommige mensen minder voor de hand liggend: salades. Een salade is heerlijk in de zomer, lekker licht en fris. Maar let op: er kunnen flink wat calorieën in een salade terechtkomen. Denk aan bacon, rijk aan vet en zout, en de dressing die vaak suiker- en vetrijk is. Ook avocado, noten, kaas etc. Hoewel gezond, hoog in calorieën zijn. En vergeet de olijfolie niet: één eetlepel bevat al 90 calorieën. Probeer hierbij dus te kiezen; of of i.p.v. en en.

Maaltijdvervangende shakes:
Shakes worden weleens als maaltijdvervangers genomen, maar let op: ze bevatten vaak veel suiker en missen essentiële vitamines en mineralen die je uit echte voeding haalt. Ook zal dit nooit een even voldaan gevoel geven als een echte maaltijd.

Gezonde snacks:
Muesli- en proteïnerepen, evenals high-protein drankjes, zijn populair als gezonde snackopties. Hoewel beter dan een reep chocola of een zak chips, bevatten ze vaak verborgen suikers en calorieën. Wat zijn dan wel gezonde snacks om mee te nemen voor onderweg of tijdens een gezellige lunch in het park? De QNT eiwitrepen die wij verkopen zijn een goede optie, evenals de barebells repen en body en fit smartbars. Daarnaast uiteraard altijd alle soorten groenten. Hummus is een vrij calorierijke dip, maar de albert heijn heeft tegenwoordig een nieuwe lijn; terra. In deze lijn zitten ook heerlijke groentendips, laag in kcal. Daarnaast heeft het merk proper opties in popcorn en chips die relatief laag in kcal zijn.

Fruit:
Fruit is gezond, vol vitamines en vezels, maar ook hier kun je te veel van eten. Het lichaam maakt geen onderscheid tussen fruitsuiker en gewone suiker, en ook deze suikers worden omgezet in koolhydraten en calorieën. Hierbij is het ook een beetje common sense; het zoetste fruit, zoals bv annanas, bevat meer kcal dan een appel of een kiwi. Eet dus voor je gezondheid vooral twee stuks fruit per dag! Maar als je naar het park gaat en daar de hele dag tussen het andere eten door annanas, mango, aardbeien en noem het maar op eet, dan kan het snel gaan.

Tot slot
Een gevarieerd voedingspatroon is het allerbelangrijkste. Het vermijden van bepaalde voedingsmiddelen is niet de manier om je doel te bereiken. We hebben allemaal dezelfde voedingsstoffen en calorieën nodig om te functioneren, hoewel in verschillende hoeveelheden. Probeer dus alles met mate te nuttigen en soms andere opties te kiezen.

Vind een balans tussen genieten van het leven en verantwoorde keuzes maken om een gezonde levensstijl te ontwikkelen die je op de lange termijn kunt volhouden. Onze trainers helpen je daar altijd graag bij, succes!

Terug naar nieuws