Vorige maand zijn we begonnen met het eerste deel van de cyclus van de vrouw. Heb je deze gemist? Je kunt alle blogs teruglezen op onze website! In dit tweede deel bespreken we dag 14 t/m 28 van de cyclus.
Nog even opnieuw de kanttekening bij dit verhaal:
Elke vrouw is anders en elke vrouw reageert anders op haar cyclus. We beschrijven het hier in algemene zin, dus pas het toe naar eigen behoefte.
Ook kan het zo zijn dat sommige dingen over training en voeding rond je cyclus misschien een verrassing zijn. Dat er schommelingen plaatsvinden is echter noodzakelijk om jou gezond te houden. Probeer het dus niet tegen te werken. Hoe harder je tegen je lichaam werkt, hoe meer last je kan ervaren.
De Luteale post ovulatie fase, dag 14 tot 21
Deze week kan je je erg emotioneel voelen. Aan het begin van deze fase daalt de oestrogeen afgifte geleidelijk, terwijl de progesteron afgifte stijgt. De energie is laag vanwege een progesteron dominantie wat je een beetje verdoofd kan laten voelen.
Zowel oestrogeen als progesteron daalt sterk aan het begin van deze week. Een paar dagen later stijgt progesteron waardoor dit hormoon aan het einde van de week meer dominant is. Dit kan je nachtrust verstoren en stemmingswisselingen veroorzaken.
Zoals gezegd ben je op dit moment meer progesteron dominant dan oestrogeen dominant. Dit betekent dat je minder insuline sensitief bent, dus het lichaam kan niet zo goed koolhydraten verwerken. Zaden, noten en peulvruchten zijn goed om te eten op het moment dat de oestrogeen levels laag zijn.
Focus op zware gewichten. Geen HIIT maar zet er in de plaats voor cardio op lage intensiteit.
Pre-menstruatie Fase dag 21 tot 28
Deze week kan je je erg moe voelen, misschien gevoeliger voor stress of emotionele buien. Dit is niet de beste week om je voortgang foto’s te nemen of een inbody meting te doen. Als je in de spiegel kijkt, zie je er misschien wat opgeblazen uit. Wees niet te hard voor jezelf deze week.
Je oestergeen niveau daalt nog verder en je serotonine (feel good hormoon) is daardoor ook laag. Dit hormoon speelt ook een rol in je slaapritme dus deze kan ook verstoort raken.
De “cravings” beginnen te komen, je kan 50-200 gr van de juiste koolhydraten in je voeding opnemen. Dit brengt het serotonine niveau omhoog. Als je een opgeblazen gevoel begint te ervaren, laat dan een klein beetje proteïne achterwege.
Dit is de week voor de deload. Probeer de intensiteit en gewicht met 25% te verlagen. Probeer lekker wat lichte cardio te doen en blijf weg van de HIIT.
Terug naar nieuws