Fasciae, misschien heb je weleens van dit ingewikkelde woord gehoord. Maar wat betekent het nou eigenlijk? Fasciae is het woord voor al het bindweefsel in je lichaam. Het woord ‘fascia’ komt uit het Latijn en betekent band, bundel of verband.

De fasciae lopen door het hele menselijke lichaam, tot in de diepste regionen. Ze worden gezien als een enorm netwerk want alle fasciae zijn in zekere zin met elkaar verbonden. 

Zo stabiliseren de fasciae het lichaam in statische staande houdingen en in dynamische bewegingen tegen de zwaartekracht – of je nu staat, zit of ligt. Ze houden het lichaam rechtop en houden zelfs alle organen op hun plek.

De fasciae van het lichaam worden ingedeeld in drie lagen: de onderhuidse, de diepe en de verbindende laag.

De onderhuidse fascialaag bevindt zich vlak onder de huid en bestaat uit een dicht netwerk van elastische vezels. Hierdoor is deze erg elastisch, zoals noodzakelijk is in het geval van bijvoorbeeld gewichtstoename of tijdens de zwangerschap. De onderhuidse laag omhult het hele lichaam en dient daardoor als een soort ‘communicatiesysteem’. Er lopen lymfevaten en bloedvaten doorheen en ook zenuwbanen en klieren. Daarnaast werkt deze laag als een soort schokdemper.

De diepe fascialaag omgeeft en loopt door spieren, pezen, banden, botten, gewrichten, zenuwbanen en bloedvaten. Deze laag bevat veel collagene vezels. Dit houdt in dat hij vergeleken bij de onderhuidse laag bijzonder trek vast is en weinig elastisch.                 

De diepe laag bevat veel receptoren die gespecialiseerd zijn in bepaalde prikkels, zo geven ze alle informatie door aan het centrale zenuwstelsel. Dat maakt dat het fascianetwerk [ spinnenweb ]

het grootste zintuig van de mens. Tot voor kort dachten ze dat dit de huid was van de mens.

De verbindende fascialaag houdt alle organen op zijn plek.

Waarom is het interessant om dit te weten? 

Het is dus duidelijk dat de fasciae een grote invloed hebben op de algehele gezondheid van het lichaam. Fasciae kunnen pijn opslaan waardoor ze korter en verkleefd raken. Dit wordt echter niet alleen veroorzaakt door bewegingen of verkeerde bewegingen maar ook door langdurige mentale stress of bepaalde voeding.  

Het goede nieuws is dat de fascia geen vaste massa is en dat je dit dus weer los kunt maken. Beweging is noodzakelijk om de functie van de fascia in stand te houden. Met rekken en bewegen kun je verkleefd fasciaweefsel weer losmaken.  

Om de fascia loss te maken maken we gebruik van een foamroller. Hoe je dit het beste kunt doen laten we zien tijdens onze foamroller workshop.

Terug naar nieuws