In de wereld van gedragspsychologie en gedragsverandering is er een concept dat steeds meer aandacht krijgt: nudging. Nudging is een subtiele manier om mensen te helpen bij het maken van gezondere keuzes, zonder hun vrijheid van keuze te beperken. Dit houdt in dat de omgeving zo wordt ontworpen dat mensen automatisch worden gestuurd naar de gewenste keuze, zonder dat ze zich daar bewust van zijn. Dit kan worden gedaan door kleine aanpassingen te maken in de omgeving, zoals het plaatsen van bepaalde producten op een gunstige plek.

Hoe kan jij nudging toepassen in je eigen leven?

  1. Omgeving aanpassen: Een van de krachtigste manieren om nudging toe te passen, is door je directe omgeving zo in te richten dat gezonde keuzes de makkelijkste keuzes zijn. Zet bijvoorbeeld een fruitschaal op een goed zichtbare plek in je keuken, zodat je eerder geneigd bent om een stuk fruit te pakken in plaats van een ongezonde snack. Als je daarvoor eerst naar de winkel moet, is de drempel een stuk hoger. Zorg dat je altijd gezonde opties in huis hebt en je ook op die manier getriggerd wordt om de gezonde keuzes te maken.
  2. Keuzearchitectuur: Organiseer je dag zo dat gezonde opties voorrang krijgen. Stel bijvoorbeeld je sportschoenen en sportkleding de avond van tevoren klaar, zodat je ’s ochtends meteen kunt gaan sporten zonder dat je wordt afgeleid door andere dingen. Of neem je spullen mee naar je werk zodat je direct door kan naar de gym. Dan loop je geen risico om thuis op de bank terecht te komen.
  3. Stel duidelijke doelen: Nudging kan ook worden toegepast door jezelf duidelijke doelen te stellen en deze zichtbaar te maken. Schrijf bijvoorbeeld je fitnessdoelen op en hang ze op een plek waar je ze regelmatig ziet, zoals op de koelkast of op je bureau. (Lees hiervoor ook de blog over implementatie intenties).
  4. Gebruik reminders: Maak gebruik van reminders om jezelf eraan te herinneren om gezonde keuzes te maken. Stel bijvoorbeeld reminders in op je telefoon om water te drinken of om een pauze te nemen van je werk om even te bewegen.
  5. Beloningen en incentives: Creƫer beloningen en incentives voor jezelf om gezond gedrag te stimuleren. Beloon jezelf bijvoorbeeld met een leuke activiteit nadat je een week lang regelmatig hebt gesport.

    Waarom is nudging effectief?
    Nudging is effectief omdat het inspeelt op de manier waarop je beslissingen neemt. Door kleine aanpassingen te maken in je omgeving en je dagelijkse routines, kun je jezelf onbewust sturen naar gezondere keuzes. Nudging maakt het makkelijker om je fitnessdoelen te bereiken door de weg van de minste weerstand te volgen.
    Bedenk hoe je nudging kan inzetten voor je eigen leefstijl doelen. Hoe kan jij verschillende visuele en praktische trucjes inzetten voor dat duwtje in de rug?
Terug naar nieuws