Eiwitrijk Genieten zonder Overdreven Calorieën, Zelfs als Vegetariër!

Het is zomer, en dat betekent dat de BBQ’s weer worden aangestoken! Als sporter wil je echter letten op je calorie-inname en ervoor zorgen dat je voldoende eiwitten binnenkrijgt om je lichaam te ondersteunen. Maar maak je geen zorgen, want in deze blog delen we enkele handige tips om verstandig om te gaan met BBQ’en, zelfs als vegetariër. Lees verder voor een heerlijke en voedzame BBQ-ervaring!

1. Kies slimme proteïnebronnen:

Vleeseters komen met BBQ’en wel makkelijk aan hun eiwitinname, kies hierbij voor vlees met weinig vet. Maar ook als vegetariër kun je nog steeds genieten van eiwitrijk voedsel op de barbecue. Ga voor tofu, tempeh, seitan of plantaardige hamburgers en worstjes. Deze vleesvervangers bevatten vaak een goede hoeveelheid eiwitten en hebben een heerlijke smaak. Marineer ze met kruiden en specerijen voor extra smaak en grill ze tot ze mooi goudbruin zijn.

2. Optimaliseer je groenteselectie:

Groenten zijn niet alleen laag in calorieën, maar ook rijk aan voedingsstoffen. Kies voor groenten zoals paprika’s, courgettes, champignons, uien en aubergines die goed op de grill passen. Breng ze op smaak met een beetje olijfolie, zout, peper en kruiden naar keuze. Ze zorgen niet alleen voor een smakelijke aanvulling op je maaltijd, maar geven je ook de nodige vezels en vitamines.

3. Houd je sauzen licht:

Barbecuesauzen kunnen vaak veel toegevoegde suikers en calorieën bevatten. Kies in plaats daarvan voor lichtere opties zoals zelfgemaakte salsa, tzatziki, guacamole of hummus. Deze sauzen zijn heerlijk, voedzaam en kunnen je maaltijd naar een hoger niveau tillen zonder extra calorieën toe te voegen. Daarnaast bestaan er tegenwoordig ook heel veel light opties met heel weinig tot geen calorieën en die smaken vaak prima.

4. Ga voor volkoren:

Als je kiest voor brood bij je BBQ-maaltijd, ga dan voor volkoren opties. Volkorenbrood bevat meer vezels en voedingsstoffen dan wit brood. Het zal je ook langer een verzadigd gevoel geven, waardoor je minder snel geneigd bent om te veel te eten. Bepaal daarnaast van te voren hoeveel je hiervan eet, anders dan blijf je toch ongemerkt dooreten. 

5. Houd je porties onder controle:

Een van de belangrijkste aspecten bij het beheersen van je calorie-inname is het letten op de portiegrootte. Zorg ervoor dat je je bord vult met een gebalanceerde verhouding van eiwitten, groenten en koolhydraten. Begin met een redelijk portie eiwitbronnen en vul de rest van je bord aan met kleurrijke groenten of salade. Op deze manier kun je genieten van een smakelijke maaltijd zonder te overdrijven.

6. Hydrateer slim:

Barbecues gaan vaak gepaard met alcoholische dranken en suikerhoudende drankjes. Probeer je drankkeuzes echter te beperken en kies vaker voor water of suikervrije opties. Ook hierin kan je van te voren bedenken hoeveel drankjes je wilt drinken. 

Conclusie:

BBQ’en als sporter hoeft geen uitdaging te zijn. Met de juiste keuzes kun je genieten van een smakelijke maaltijd boordevol eiwitten en voedingsstoffen, zelfs als vegetariër. Kies slimme proteïnebronnen, optimaliseer je groenteselectie, houd je sauzen licht, ga voor volkoren, beheers je porties en hydrateer verstandig. Op deze manier kun je de zomer vieren met heerlijke BBQ’s zonder je gezonde eetgewoonten uit het oog te verliezen. Eet smakelijk en blijf genieten van al je zomerse plannen! 

Terug naar nieuws