Er zit meer wijsheid in je lichaam dan in je diepste filosofie
Friedrich Nietzsche

 We gaan naar de sportschool om aan ons lichaam te werken maar daarbij kunnen we vergeten om ook onze geest te trainen. We verwaarlozen onze mentale gezondheid vanwege ons snelle en drukke leven. Er zijn velen van ons die worstelen met psychische problemen, zoals angst en depressie en daardoor op zoek zijn naar manieren om het mentaal welzijn te verbeteren.

Een van de manieren om de mentale gezondheid te verbeteren is door middel van bewegen. Regelmatige lichaamsbeweging kan helpen om onder andere het gevoel van eigenwaarde te vergroten en symptomen van angst en depressie te verminderen. Lichamelijke activiteit verhoogt ook de productie van de feelgood neurotransmitters in de hersenen, genaamd endorfines. Endorfines helpen pijn te verlichten, stress te verminderen en het gevoel van welzijn te verbeteren.

Een andere manier is door middel van ademhalingsoefeningen. Dit is een eenvoudige maar effectieve manier om de mentale gezondheid te verbeteren. Diepe ademhalingsoefeningen kunnen helpen om de geest te kalmeren, stress te verminderen en de algehele stemming te verbeteren. Door je te concentreren op je ademhaling, kun je je geest terughalen naar het huidige moment. En hierdoor eventuele negatieve gedachten of zorgen loslaten. Zo is de Wim Hof methode behoorlijk effectief gebleken.

Blootstelling aan koud water is een geweldige manier om de mentale gezondheid  te verbeteren. Het klinkt misschien onaangenaam, maar het is echt de moeite waard. Vooral vanwege het gevoel nadat je net het koude water uit komt en je lichaam begint te tintelen en zichzelf weer opwarmt. Onderdompeling in koud water kan helpen de veerkracht tegen stress te vergroten en je algehele humeur te verbeteren. Ontstekingen te verminderen en de bloedsomloop te verbeteren. Dit kan leiden tot een betere algehele gezondheid.

Een andere truc is letterlijk een wandeling in het park! De natuur is een krachtig hulpmiddel om de mentale gezondheid te verbeteren. Tijd doorbrengen in de natuur kan stress verminderen, je humeur verbeteren en het gevoel van eigenwaarde vergroten. In de natuur zijn kan ook helpen om gevoelens van kalmte en ontspanning te bevorderen, zelfs in de winter. Dus pak jezelf na je ijsbad lekker warm in en maak een wandeling in het park.

Als laatste kan tijd doorbrengen met geliefden, vrienden of zelfs vreemden, of je nu introvert of extravert bent, je humeur verbeteren en het algehele welzijn verbeteren. Sociale connecties geven ons een gevoel van verbondenheid en steun. Zoiets als een kort telefoontje of een wandeling met een vriend of familie kan gevoelens van eenzaamheid en isolement helpen verminderen.

Kortom,  beweging kan een krachtig hulpmiddel zijn om de geestelijke gezondheid te verbeteren. Ademhalingsoefeningen, naar de sportschool gaan, blootstelling aan koud water, de natuur in en sociale contacten zijn allemaal geweldige manieren om het mentale welzijn te verbeteren. Vergeet niet om naar je lichaam te luisteren en te doen wat voor jou het beste voelt. Zorg ervoor dat je een professional raadpleegt als je je zorgen maakt over je mentale gezondheid.

Terug naar nieuws