Heb je weleens last van stress? Dan ben je misschien tijdens die periodes bezig met rust nemen, yoga of meditatie, je agenda minder volplannen, beter of meer slapen etc. Maar denk je op die momenten ook aan voeding? Voeding kan namelijk meer voor je betekenen dan je denkt in stress. Hieronder zet ik even in een paar korte punten uit hoe je de juiste voeding kan inzetten om stress de baas te worden. (Er zijn er nog veel meer uiteraard maar dit is een begin)

Daarvoor is het belangrijk om te weten hoe stress werkt in het lichaam. Op het moment dat je stress ervaart komen er stresshormonen vrij in het lichaam. De belangrijkste drie zijn adrenaline, noradrenaline en cortisol. Deze hormonen zorgen ervoor dat je klaarstaat voor actie o.a. door middel van de hartslag die omhoog gaat en energie die vrijkomt waardoor de bloedsuikerspiegel stijgt. Gebeurt dit te vaak dan heeft dit allerlei gevolgen zoals problemen met de spijsvertering, vermoeidheid, depressie en een verlaagd immuunsysteem.  

Het laag en stabiel houden van de bloedspiegel en het gezond houden van de spijsvertering kan dus heel effectief zijn in het bufferen van stress. Daarnaast zorgt de juiste voeding ook voor een beter immuunsysteem. Nu er een einde is gekomen aan de zomer en de griepjes ons weer om de oren vliegen is het wel zo fijn om een goede weerstand te hebben!

VEZELS

Vezelrijke voeding zorgt voor een goede darmwerking. De spijsvertering staat in nauw contact met het brein en hierdoor met je gevoelens en gedachten. Denk maar aan het voorbeeld van dat je misselijk kan zijn van verdriet, de connectie met emoties is sterk.

Wat is vezelrijke voeding?

MAGNESIUM

Tijdens periodes van stress verbruikt je lichaam veel magnesium waardoor er een tekort kan ontstaan terwijl met een laag magnesiumniveau je ook weer gevoeliger bent voor stress. Een vicieuze cirkel dus! Magnesium bevordert spierontspanning waardoor je kalmeert. Dit wordt o.a. ook gebruikt om beter te slapen.  

Voeding waar magnesium in zit:

OMEGA-3

Omega 3 zit in voeding waar we over het algemeen tegenwoordig niet genoeg van binnenkrijgen. En dit terwijl omega 3-vetzuren ontstekingsremmend zijn en de ontstekingen die ontstaan door chronische stress kunnen verminderen. Daarnaast draagt omega 3 ook bij aan de aanmaak van serotonine in de hersenen, ook wel het ‘geluk hormoon’. Omega-3 komt voor in:

Bloedsuikerspiegel

Zoals al even benoemd is, is het erg belangrijk om je bloedsuikerspiegel stabiel te houden. Hoe doe je dit?

  1. Door zo min mogelijk suikers te eten. Hierdoor stijgt je bloedsuikerspiegel namelijk enorm en zal het daarna weer zorgen voor een dip (laag in energie) waardoor je weer opnieuw behoefte hebt aan suikers. Op het moment dat je wel suikers eet zijn natuurlijke suikers in combinatie met vezels de beste optie. Dus fruit bijvoorbeeld (en dus geen fruit sap). Om dezelfde reden zijn volkoren producten/ langzame koolhydraten beter dan ‘snelle koolhydraten’.
  2. Door regelmatig te eten. Op deze manier zakt de bloedsuikerspiegel niet te veel en voorkom je een dip in je energie en wellicht daardoor overeten om dit weer bij te laten trekken.
  3. Het eten van eiwitten. Eiwitten zorgen namelijk voor een vol gevoel en laten de bloedsuikerspiegel niet teveel stijgen. Ook helpt dit je spieren om te herstellen dus WIN-WIN.
  4. En als laatste uiteraard: Beweeg ! Hierdoor reageren de cellen in je lijf beter op insuline.
Terug naar nieuws