Train dan hard met een hoog volume aan herhalingen. Dit zorgt voor het verbanden van veel energie. De hoeveelheid calorieën die je lichaam verbrandt tijdens het herstel wordt verhoogt en de vetverbranding verbetert. Andere voordelen van High Volume training zijn onder andere het volgende:

Glycogeen depletie

Wanneer je koolhydraten eet, worden ze opgeslagen als glycogeen in de spier en kunnen ze gebruikt worden als brandstof tijdens het sporten.

Echter, als je glycogeen voorraden helemaal vol zijn, worden koolhydraten omgezet in vet. Als het opgeslagen glycogeen afneemt, moet je dit na de training weer aanvullen. Glycogeen-uitputtende trainingen zijn dus ideaal voorafgaand aan gezellige etentjes… 

Voldoe aan glycogeendepletie door krachttraining met compound oefeningen, gemiddeld zware gewichten in de 8-10 rep range en veel sets. Probeer eens het aantal sets te verdubbelen van wat je normaal zou doen. Dit resulteert in een krachtige energie verbrandende workout. Verlaag het gewicht indien nodig en probeer rond de 300 herhalingen per workout te behalen.

Groeihormoon verhogen

Emoties hebben namelijk effect op je zelfregulatie. Als je je schuldig voelt en baalt van jezelf, ga dan eens na waarom je jezelf zo negatief beoordeeld. Zegt het gedrag wat je hebt vertoond iets over jou als persoon? Je moet verdomde veel discipline hebben en al bepaalde gewoontes ingebouwd hebben om tijdens de feestdagen niet af en toe uit de bocht te vliegen. Het is echter wel goed als je jezelf hierdoor niet meteen een vrijbrief geeft om alles los te laten. Want met een paar restricties kan je zeker de schade inperken. Discipline en de juiste gewoontes inbouwen kun je leren maar dit heeft wel tijd en herhaling nodig. I.p.v. dat je baalt van jezelf, kan je beter blij zijn dat je het bewustzijn al hebt en bedenken hoe je dit gaat oefenen.  

Groeihormoon verhogen

Hard trainen met een hoog volume resulteert in melkzuurophoping (ja, je spieren gaan branden maar dat hoort erbij). Hoog melkzuurgehalte leidt ertoe dat er meer groeihormoon vrijkomt. Dit hormoon heb je nodig voor de vetverbranding. Het gebruik van korte rustperiodes zal het groeihormoon verhogen. Denk bijvoorbeeld aan sprintinterval training en circuit training.

Beperk de interval trainingen tot een maximaal van 20-25 minuten.

Vermijd het doen van steady-state aerobe training (zoals op de crosstrainer) omdat het de cortisolwaarden verhoogd en geen effect heeft op de glycogeendepletie of het groeihormoon.

Succes!

Terug naar nieuws